Вижницька міська громада
Чернівецька область, Вижницький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

САДИ, ЯК ЛЮДИ: У КОЖНОГО СВОЯ ІСТОРІЯ

Дата: 17.05.2022 12:00
Кількість переглядів: 214

Протягом першого тижня реалізації проєкту #Сади_Єднання було висаджено 75 яблуньок, 30 груш, 33 кущі смородини та по 300 цибулин лілій і гладіолусів. Весь посадковий матеріал люб'язно надано для проєкту найбільшим в Україні інтернет-магазином насіння Florium . Кожен із трьох закладених садів вже від самого початку набув своєї унікальної історії.
Так, #Вижницький_сад_єднання посадили 5 травня біля Школи ім.Юрія Федьковича. Разом з батьками прийшло багато дітей. Біля кожного деревця працювала вся родина.
Учасниця акції Марина з Миколаєва зізнається: "Після того, як ми в одну мить втратили все, вперше на цьому проєкті з'явилося відчуття, що у нас є щось своє - ось ця яблунька. Я наче відчула ґрунт під ногами".
На радість малечі всіх пригощали фірмовим тортом від Пекарня-кондитерська NikoNova . Пані Галина Ніконова також приїхала на старт події зі своєю маленькою донечкою Соломією.
У #Вашківцях сад заклали біля Центру паліативної допомоги та реабілітації. Знаний на Буковині працівник культури ОРЕСТ СІРЕЦЬКИЙ розповів, як брав участь у посадці старого саду, який було закладено біля амбулаторії ще у 60-х роках минулого століття. "Багато дерев вже всохли, перестали плодоносити і минулоріч ми почали думати про молодий сад. Ось у рамках проєкту він сьогодні і народжується", - каже Орест Ілліч.
На посадці дерев було багато чоловіків - переселенців і місцевих. Люди були охочі до спілкування і, незважаючи на полудневу спеку, розповідали свої історії знайомства з Буковиною.
#Сад_у_Лужанах Мамаївської ТГ закладали 6 травня на Юрія. Йому відвели сонячну частину припаркової зони. Органічно вплелася в подію українська пісня у виконанні народного аматорського ансамблю с.Лужани "ЧЕРВОНА КАЛИНА". Голова громади НАТАЛІЯ КАТРЮК запросила на подію мешканку Лужан, переселенку повоєнних років - пані ЮСТИНУ. Прийшли учні школи, відбувся справжній діалог поколінь. Дехто одягнув вишиванку. Воду для підливу саджанців подавали з пожежної машини
Кожен сад отримав свою знакову таблицю із повідомленням учасників проєкту, мети, року події. Взаємодію із місцевою владою в кожній громаді забезпечує член Національної спілки краєзнавців України, депутат Обласної ради, активний учасник громадянського руху Єдина Альтернатива Олександр Шкурідін
Важлива складова кожного заходу - це формування ще одного оберегу - 10-метрового Прапора України. Для проєкту його надала голова #Клубу_Успішних_Жінок_Буковини Ілона Бордян Всі охочі можуть залишити свій запис-побажання на прапорі. Ця ідея також дуже прийшлася до душі учасникам, бо до столів із розгорнутим прапором щоразу шикується довга черга.
На завершення заходу всі присутні разом виконують Гімн України.
Проєкт "Сади Єднання", ініційований Чернівецьким обласним об'єднанням ВУТ "Просвіта" ПРОСВІТА БУКОВИНИ продовжує крокувати громадами нашого краю. Цієї п'ятниці спільними зусиллями буковинців та гостей області буде закладено нові сади!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь