Вижницька міська громада
Чернівецька область, Вижницький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як зручніше отримувати пенсію – через пошту чи через банк?

Дата: 13.07.2022 13:43
Кількість переглядів: 148

Для кожного одержувача пенсії завжди актуальне питання - де отримувати виплату - в банку чи на пошті?

Щороку все більше пенсіонерів обирають фінансове обслуговування банківських установ, яке має багато переваг. Це зручність, оперативність, надійність.

Зарахування коштів на пенсійні рахунки відбувається не пізніше наступного банківського дня після проведення фінансування.  Маючи банківський пенсійний рахунок, пенсіонер може одержати пенсійну виплату в будь-який зручний для себе час у будь-якому відділенні обраного банку по території всієї України або через мережу банкоматів, послуги яких доступні цілодобово і зазвичай до них немає черг. Гроші можна знімати не лише в банкоматах свого банку.

На відміну від «поштових», «банківські»  гроші після надходження на рахунок перебувають у постійному доступі для отримання. При цьому можна знімати як всю зараховану суму пенсії, так і її частину.

Маючи пластикову картку, за потреби пенсіонер може доручити отримання пенсійних коштів будь-кому з членів родини без оформлення  довіреності, для цього достатньо повідомити отримувачу PIN-код картки. У разі переїзду, від’їзду на лікування або з інших причин не виникає необхідності брати з собою чималу кількість грошових купюр, які можуть загубитися, оскільки на картці всі кошти надійно зберігаються та постійно доступні для отримання через банкомат. Банківською карткою зручно розраховуватись в торговельних та аптечних мережах і здійснювати оплату комунальних платежів без комісійних зборів. А ще при відкритті депозитного рахунку банки зазвичай надають пенсіонерам вищі відсоткові ставки, ніж іншим клієнтам, пропонують послуги, які допомагають заощаджувати. Крім того, власник банківської картки має змогу контролювати витрати і надходження коштів завдяки СМС-повідомленням, які надсилає банк за фактами здійснення таких операцій.

        Отож, переваги одержання пенсійних виплат через банки очевидні: це не тільки просто та зручно, а й вигідно всім учасникам фінансового процесу – і банкам, і пенсіонерам.

          Головне – правильно підібрати банк, який пропонує оптимальні для клієнта умови обслуговування.  Для одержання пенсійної виплати через банківську установу необхідно відкрити рахунок в банку і особисто подати відповідну заяву до органу  Пенсійного фонду України, або можливо залишити заяву у відділенні банку, і працівники банку передадуть її до територіального управління Пенсійного фонду. Відкриття і обслуговування пенсійних рахунків – безкоштовне. Заява про виплату пенсії може подаватися до органу Пенсійного фонду України в електронній формі через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису. 

       Пенсіонер має право у будь-який момент відмовитися від послуг одного банку і скористатися послугами іншого. Для цього необхідно подати заяву до відповідного уповноваженого банку чи органу Пенсійного фонду України. Залишки коштів одержувачів перераховуються в інший банк на підставі їх доручень або видаються готівкою.

         Право вибору самого способу отримання виплат також завжди залишається за пенсіонером.

        Звертаємо увагу, що відповідно до Порядку відбору банків, через які здійснюється виплата пенсій, грошової допомоги, виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням та заробітної плати працівникам бюджетних установ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р. № 1231, визначено перелік уповноважених банків, у яких одержувачам пенсій відкриваються поточні рахунки, через які здійснюється їх виплата. На території Чернівецької області можна скористатися послугами наступних банківських установ: АТ «Ощадбанк», АТ “Райффайзен Банк”, АТ КБ “ПРИВАТБАНК”, АТ «Укрексімбанк», АТ АБ “Укргазбанк”, АТ “ПЕРШИЙ УКРАЇНСЬКИЙ МІЖНАРОДНИЙ БАНК”, АТ “АЛЬФА-БАНК”, АТ «ТАСКОМБАНК», АТ «КРЕДОБАНК», АТ «АКЦЕНТ-БАНК», АТ АБ «ПІВДЕННИЙ», АТ «УкрСиббанк», АТ «Ідея Банк», АТ «ПРАВЕКС БАНК», АТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК», АТ «ОТП Банк», АТ  КБ «АКОРДБАНК».

 

Пресслужба Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь