Вижницька міська громада
Чернівецька область, Вижницький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Мораторій на проведення заходів контролю скасовано! Держпраці інформує, кому чекати інспектора праці

Дата: 20.07.2022 10:46
Кількість переглядів: 126

19 липня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин». Цим Законом внесено зміни до Кодексу законів про працю України, Законів України «Про оплату праці», «Про відпустки» та «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Зокрема, внесені зміни передбачають, що у період дії воєнного стану інспектори праці Держпраці можуть здійснювати інспектування роботодавців з питань:

• додержання вимог Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»;
• законності припинення трудових договорів;
• виявлення неоформлених трудових відносин.

Слід зазначити, що з початку війни до Держпраці почали надходити чимало звернень від громадян щодо порушення їхніх трудових прав.

Найчастіше працівники звертаються з питань оплати праці, незаконного звільнення або призупинення дії трудового договору, примусового надання відпусток без збереження заробітної плати, тощо.

З метою запобігання порушенням та враховуючи зміни, які відбулися в трудовому законодавстві у період дії  воєнного стану,  Державна служба України з питань праці проводить активну інформаційно-роз’яснювальну роботу як з роботодавцями, так і з працівниками.

 Це і підтримка роботодавців через консультації безпосередньо на підприємствах, також це і дистанційне консультування як роботодавців, так і працівників через сервіс «інтерактивний інспектор».

Крім того, відповіді на запитання щодо яких найчастіше звертаються через сервіс «інтерактивний інспектор»,  розміщуються на інформаційному порталі pratsia.in.ua.

Водночас не всі роботодавці дослухаються до порад та роз’яснень Держпраці . Саме в таких випадках інспектори праці мають реагувати на кожне з таких порушень.

Державна служба України з питань праці вчергове наголошує:  дотримання законодавства та недопущення порушень прав працівників – гарантія відсутності перевірок і штрафів!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь