Вижницька міська громада
Чернівецька область, Вижницький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Буковинський бізнес сплатив до держбюджету понад 792 мільйони гривень ПДВ

Дата: 14.09.2022 10:48
Кількість переглядів: 121

Упродовж січня – серпня 2022 року надходження податку на додану вартість склали понад 792,0 млн грн, що перевищує надходження відповідного періоду 2021 року на 191,8 млн грн. Про це інформує начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак.

Зокрема, посадовець уточнив, що в серпні цього року суб’єкти господарювання області сплатили до державного бюджету понад 110,4 млн грн податку на додану вартість. А це на 28,5 млн грн більше планового завдання.

За словами Віталія Петровича, незважаючи на воєнний час, більшість платників області розуміють важливість своєчасної сплати своїх податкових зобов’язань.

Щодо стану бюджетного відшкодування, то за 8 місяців поточного року 79 суб’єктам господарювання відшкодовано з бюджету понад 78,5 млн грн податку на додану вартість.

 

Податківці для проведення фактичних перевірок ефективно використовують інформацію чат-бота «StopViolationBot»

Про це розповідає заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Чернівчан Наталія.

За словами заступниці від початку року податківці завершили 515 фактичних перевірок. Цими перевірками зафіксовано порушень на понад 7,8 млн грн фінансових санкцій.

Представникам бізнесу необхідно знати, що Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану" припинено дію мораторію на проведення фактичних перевірок. Відповідно і кількість проведених перевірок у січні – серпні 2022 року зросла на 60 відсотків (з 247 перевірок у 2021 році до 395 у 2022 році). 

Також Наталія Василівна звернула увагу, що про порушення податкового законодавства буковинці можуть повідомляти за допомогою чат-бота «StopViolationBot» на базі месенджера Telegram. Серед таких порушень - це незастосування РРО/ПРРО, невидачу чеків; відмова у розрахунку банківською карткою; торгівля без ліцензій, порушення порядку реалізації підакцизної продукції; завищення цін на продовольчі товари, лікарські засоби; неоформлення трудових відносин з найманими працівниками; здійснення господарської діяльності без державної реєстрації.

Такі повідомлення можна надсилати у будь-який час доби, 24/7 та в будь-якому місці.

Вся інформація, яка надходить до чат-боту, досліджується та перевіряється працівниками податкових органів, а у випадку підтвердження наданої інформації вживаються відповідні заходи, зокрема фактичні перевірки.

 

Для звірки даних щодо плати за землю необхідно звернутися до контролюючого органу за своїм місцем реєстрації

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, фізичні особи (громадяни) – платники плати за землю мають право письмово або в електронній формі засобами електронного зв’язку (з дотриманням вимог, визначених п. 42.4 ст. 42 Податкового кодексу України звернутися до контролюючого органу за своїм місцем реєстрації у контролюючих органах або за місцем знаходження земельних ділянок, у тому числі право на яку фізична особа має як власник земельної частки (паю), для проведення звірки даних щодо:

розміру площ та кількості земельних ділянок, земельних часток (паїв), що перебувають у власності та/або користуванні платника податку;

права на користування пільгою зі сплати податку з урахуванням положень пп. 281.4 і 281.5 ст. 281 ПКУ;

розміру ставки земельного податку;

нарахованої суми плати за землю.

Поряд з цим, у разі якщо платник податків має у власності декілька земельних ділянок або право на декілька земельних часток (паїв), щодо яких необхідно провести звірку даних, для її проведення такий платник податків має право звернутися до контролюючого органу за своїм місцем реєстрації у контролюючих органах або за місцем знаходження будь-якої з таких земельних ділянок, у тому числі право на яку фізична особа має як власник земельної частки (паю)

Крім того, фізичні особи, з використанням кваліфікованого електронного підпису, мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з плати за землю, в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Разом з тим платники можуть уточнити чи провести звірку щодо нарахування податку за землю у м. Чернівцях за телефонами: (0372) 545651 або 0990634873.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь