Вижницька міська громада
Чернівецька область, Вижницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Свято пошани поетові Розстріляного Відродження Дмитру Загулу «Через терни до людської пам’яті» присвячене врученню літературної премії імені Дмитра Загула.

Дата: 13.11.2023 11:10
Кількість переглядів: 125

Листопадового сонячного дня Міліївський опорний ліцей ім. Дмитра Загула радо зустрічав хлібом-сіллю на вишитому рушнику шанованих гостей. З вітальним словом до присутніх звернувся директор ліцею Олександр Кузик і запросив на урочисту частину свята. Шанованими гостями свята були: О.Чепіль – міський  голова, В. Вятковський – заступник начальника Вижницької військової адміністрації, В.Гафюк – староста  Міліївського старостинського округу, В.Джуран – голова Чернівецької обласної організації національної спілки письменників України, В.Антофійчук – професор, доктор філологічних наук ЧНУ ім. Юрія Федьковича, Д.Никифоряк – голова  Вижницького районного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка,  М.Кисилиця – директорка  (редакторка) газети «Вижницькі обрії», С.Кириляк – заслужений  журналіст України, Л.Гордейчук, І.Фрацовір – поети  нашого краю, В.Овадюк, В.Андрич, О.Кошман – працівники  культури Міліївського БНТД.

Свято пошани поетові Розстріляного Відродження Дмитру Загулу «Через терни до людської пам’яті» присвячене врученню літературної премії імені Дмитра Загула.

Лауреатами премії удостоєні: Ольга Василівна Меленчук – викладачка  кафедри української літератури ЧНУ імені Юрія Федьковича. Заслугою Ольги Василівни є те, що вона популяризує життя і творчість Д. Загула серед студентської та учнівської молоді Буковини. У сфері її наукових інтересів - історія та культура краю, вивчення буковинської шевченкіани. Авторка книги «Тарас на букових п`єдесталах. З історії пам`ятників на Чернівеччині», науково –популярного нарису « У мистецькому різнобарв`ї. Тарас Шевченко в образотворчому та декоративно- прикладному мистецтві Буковини». В її доробку 100 наукових та науково – популярних публікацій, упорядниця творів Сергія Єфремова, Сергія Канюка та Івана Діброви.

Швейко Олена Олексіївна – авторка  збірки поезій «Поклонімося отчій землі» . В її творчому доробку багато віршів, колядок, великодніх пісень, які покладені на музику і виконуються односельцями, учнями та вихованцями дитячих установ.

Стринадко Ілля Тодорович – історик-краєзнавець, активний учасник громадсько- політичного життя краю, один з організаторів багатьох краєзнавчих конференцій, присвячених Буковинській Гуцульщині, співавтор книжок «Буковинському вічу-75», «Буковина – невід`ємна частина України». Автор нарисів « Карапчів над Черемошем», «Вижницька православна громада».

Олександр Довбуш –(посмертно).

Не в тишині формується поет, Не в самоті німих чернечих келій, В юрбі людей, бурхливій і веселій Він розіклав барвистий свій намет.

Урочисто звучали слова ведучої, вчительки української мови та зарубіжної літератури, Олексюк Одарки Миколаївни: «Людиною з чистою душею і високими помислами ми називаємо нашого земляка, буковинського поета Дмитра Загула. У народі кажуть, що людина живе доти,поки її пам`ятають. А пам`ять про поета Дмитра Загула і досі жива , адже в них вся душа поета і його любов. А сьогодні ми, міліївці,наші гості, поціновувачі творчості Дмитра Загула свою любов віддаємо йому, народному співцю, нашому славному краянину».

Звучав Державний Гімн України. Вшанували хвилиною мовчання всіх, хто віддав життя за незалежність держави.

Ми низько схиляємо голови і дякуємо ЗСУ та кожному захиснику, хто боронить нашу Землю і береже наш мир і спокій. А в знак шани і вдячності нашим Героям - танець від учнів 11 класу.

За допомогою сценічної гри було уявно відтворено дитинство поета. Справдились слова малого Дмитрика. Пройшли роки і, ставши відомим, оспівав свій рідний край у віршах , які декламували учні ліцею. У виконанні учениці 9 класу Наталії Булиги звучали коломийки Дмитра Загула.

Всихають гілки, обпадають листочки з родовідного Загулівського дерева, але коріння не всихає і рости йому ще сотні літ на благодатній українській землі. І світле ім`я нашого великого земляка Дмитра Загула вічно зорітиме на літературному обрії рідного краю.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь