Вижницька міська громада
Чернівецька область, Вижницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Послуги з розподілу електричної енергії

Дата: 22.01.2024 13:09
Кількість переглядів: 95

UA-P-2024-01-22-002762-cПослуги з розподілу електричної енергії

ОБҐРУНТУВАННЯ

застосування підстави для здійснення замовником закупівлі відповідно до підпункту 5 пункту 13 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування.

 

 

1. Найменування замовника Вижницька міська рада.

2. Код згідно з ЄДРПОУ замовника 04062096.

3. Місцезнаходження замовника м.Вижниця вул.Українська,34.

4. Вид предмета закупівлі товар.

5. Конкретна назва предмета закупівлі Послуги з розподілу  електричної енергії.

6. Коди та назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі і частин предмета закупівлі (лотів) (за наявності) ДК 021:2015 65310000-9.

7. Кількість товарів або обсяг виконання робіт чи надання послуг 619990,1кВт.

8. Місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг Вижницьке ОТГ.

9. Строк поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг 31.12.2024р..

10. Умови оплати договору (порядок здійснення розрахунків) Оплата послуг з розподілу електричної енергії за цим Договором про закупівлю Споживач/Замовник здійснює на банківські реквізити, зазначені в платіжному документі (рахунку) за відповідний розрахунковий період.

11. Найменування (для юридичної особи) суб’єкта, з яким укладається договір про закупівлю, АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «ЧЕРНІВЦІОБЛЕНЕРГО» (скорочене найменування: АТ «ЧЕРНІВЦІОБЛЕНЕРГО» .

12. Код згідно з ЄДРПОУ суб’єкта, з яким укладається договір про закупівлю код ЄДРПОУ 00130760

13. Місцезнаходження (для юридичної особи) суб’єкта, з яким укладається договір про закупівлю : 58008, Чернівецька область, Чернівецький район, м.Чернівці, вул. Прутська, 23а

14. Ціна договору 1 087 852,00грн (Один мільйон вісімдесят сім тисяч вісімсот п'ятдесят дві гривнi 00 копійок,   у тому числі: ПДВ  181 308.67 грн. (сто вісімдесят одна тисяча триста вісім гривень 67 копійок)

15. Підстава для здійснення замовником закупівлі відповідно до пункту 13 Особливостей — підпункт 5 пункту 13 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2022 року № 1178 (далі — Особливості), а саме: «коли роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання у разі відсутності конкуренції з технічних причин, яка повинна бути документально підтверджена замовником».

16. Обґрунтування підстави для здійснення замовником закупівлі відповідно до підпункту 5 пункту 13 Особливостей:

У замовника наявна потреба у здійсненні закупівлі послуги з розподілу електричної енергії, а саме ДК  021:2015 65310000-9 розподіл електричної  енергії (предмет закупівлі).

Відповідно до пункту 3-7 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922) на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених цим Законом, визначаються Кабінетом Міністрів України із забезпеченням захищеності таких замовників від воєнних загроз.

Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування Кабінет Міністрів України затвердив постановою від 12.10.2022 № 1178.

З огляду на це сьогодні замовники, що зобов’язані здійснювати публічні закупівлі товарів, робіт і послуг відповідно до Закону № 922, проводять закупівлі з урахуванням Особливостей та з дотриманням принципів здійснення публічних закупівель, визначених Законом (п. 3 Особливостей).

Відповідно до пункту 10 Особливостей замовники здійснюють закупівлі товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн гривень, шляхом застосування відкритих торгів у порядку, визначеному Особливостями, та/або шляхом використання електронного каталогу для закупівлі товару відповідно до порядку, встановленого постановою КМУ від 14.09.2020 № 822.

Пункт 13 Особливостей передбачає можливість для замовників придбати товари і послуги (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуги з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, роботи, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн гривень, шляхом укладення договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у встановлених випадках.

Підпункт 5 пункту 13 Особливостей одним із таких випадків визначає випадок, коли роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання у разі відсутності конкуренції з технічних причин, яка повинна бути документально підтверджена замовником.

Відносини, що виникають у процесі надання споживачам послуг з розподілу електричної енергії регулює, зокрема, Закон України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 № 2189-VIII (далі — Закон № 2189). Адже відповідно до пункту 2 частини 1 статті 5 Закону № 2189 послуги з розподілу електричної енергії належать до житлово-комунальних послуг.

Державна політика у сфері житлово-комунальних послуг ґрунтується, зокрема, на принципах забезпечення контролю у сфері діяльності природних монополій та регулювання цін/тарифів на житлово-комунальні послуги у випадках, визначених законом (ч. 1 ст. 3 Закону № 2189).

Органом державного регулювання у сфері комунальних послуг є Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) відповідно до частини 1 статті 2 Закону України «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг» від 09.07.2010 № 2479-VI (далі Закон № 2479).

Розподіл електричної енергії — транспортування електричної енергії від електроустановок виробників електричної енергії або електроустановок оператора системи передачі мережами оператора системи розподілу, крім постачання електричної енергії (п. 77 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 №  2019-VIII; далі — Закон № 2019).

Розподіл електричної енергії здійснює оператор системи розподілу. Діяльність з розподілу електричної енергії підлягає ліцензуванню відповідно до законодавства (ч. 1 ст. 45 Закону № 2019).

Господарська діяльність з розподілу електричної енергії, розподілу електричної енергії малими системами розподілу, провадяться на ринку електричної енергії, за умови отримання відповідної ліцензії, якщо інше не передбачено Законом № 2019.

Ліцензія на провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії, розподілу електричної енергії малими системами розподілу видається НКРЕКП у встановленому законодавством порядку (ч. 1 і 3 ст. 8 Закону № 2019).

Ліцензіат повинен провадити ліцензовану діяльність виключно за місцем провадження господарської діяльності ліцензіата та із застосуванням заявлених засобів провадження господарської діяльності, зазначених у документах, що додаються до заяви про отримання ліцензії (пп. 3 п. 2.2 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 27.12.2017 № 1470; далі – Ліцензійні умови).

Місце провадження господарської діяльності — територія адміністративно-територіальної одиниці, в межах якої розташовані система розподілу електричної енергії та електричні мережі інших власників, які не здійснюють розподіл електричної енергії відповідно до закону та приєднані безпосередньо або через електричні мережі інших власників до системи розподілу електричної енергії ліцензіата, а також територія, на якій розташовані електричні мережі інших власників (а також їх субспоживачів), приєднаних до мереж оператора системи передачі, які не здійснюють розподіл електричної енергії відповідно до закону та з якими було укладено договір про постачання електричної енергії або договір про спільне використання технологічних електричних мереж до здійснення заходів з відокремлення (п. 1.3 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 27.12.2017 № 1470; далі – Ліцензійні умови).

Відповідно до постанови НКРЕКП від 20.11.2018 № 1462 «Про видачу ліцензії на розподіл електричної енергії  (найменування суб’єкта господарювання)» суб’єкт господарювання отримав ліцензію на право провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії в межах території, де знаходиться система розподілу електричної енергії, що перебуває у його власності, господарському віданні, користуванні чи експлуатації.

Тож АТ «ЧЕРНІВЦІОБЛЕНЕРГО»  (найменування суб’єкта господарювання) здійснює господарську діяльність згідно з чинною ліцензією від  20.11.2018 № 1462  на провадження діяльності у сфері розподілу електричної енергії в межах території розташування замовника, а саме Вижницька міська рада. Відтак замовник може отримувати послуги з розподілу електричної енергії винятково з використанням системи розподілу електричної енергії та ресурсів АТ «ЧЕРНІВЦІОБЛЕНЕРГО»   (найменування суб’єкта господарювання).

Замовник проводить закупівлю послуг з розподілу електричної енергії за предметом закупівлі ДК  021:2015 65310000-9 розподіл електричної  енергії  (предмет закупівлі) в АТ «ЧЕРНІВЦІОБЛЕНЕРГО»   (найменування суб’єкта господарювання) шляхом укладення договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у випадку, передбаченому підпунктом 5 пункту 13 Особливостей у зв’язку з відсутністю конкуренції з технічних причин, оскільки об’єкти замовника приєднані безпосередньо до системи розподілу електричної енергії АТ «ЧЕРНІВЦІОБЛЕНЕРГО»   (найменування суб’єкта господарювання).

Тарифи на послуги з розподілу електричної енергії підлягають державному регулюванню (ч. 1 ст. 7 Закону № 2019).

АТ «ЧЕРНІВЦІОБЛЕНЕРГО»  (найменування суб’єкта господарювання) є суб’єктом природної монополії.

Природні монополії регулюються нормами Закону України «Про природні монополії» від 20.04.2000 № 1682-III (далі — Закон № 1682). Природна монополія — стан товарного ринку, при якому задоволення попиту на цьому ринку є більш ефективним за умови відсутності конкуренції внаслідок технологічних особливостей виробництва (у зв’язку з істотним зменшенням витрат виробництва на одиницю товару в міру збільшення обсягів виробництва), а товари (послуги), що виробляються суб’єктами природних монополій, не можуть бути замінені у споживанні іншими товарами (послугами), у зв’язку з чим попит на цьому товарному ринку менше залежить від зміни цін на ці товари (послуги), ніж попит на інші товари (послуги) (абз. 2 ч. 1 ст. 1 Закону № 1682).

Відповідно до частини 2 статті 5 Закону № 1682 зведений перелік суб’єктів природних монополій (далі — Зведений перелік) веде АМКУ на підставі реєстрів суб’єктів природних монополій у сфері житлово-комунального господарства, які формує НКРЕКП, а в інших сферах, в яких діють суб’єкти природних монополій, — нацкомісії регулювання природних монополій у відповідній сфері або органи виконавчої влади, що здійснюють функції такого регулювання до створення зазначених комісій.

Відповідно до пункту 7 Порядку складання та ведення зведеного переліку суб’єктів природних монополій, затвердженого розпорядженням АМКУ від 28.11.2012 № 874-р, Зведений перелік розміщується щомісяця до 20 числа на офіційному вебсайті АМКУ (http://www.amc.gov.ua).

Інформацією, що міститься у Ліцензійному реєстрі Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, на офіційному вебсайті НКРЕКП (http://www.nerc.gov.ua), встановлено, що АТ «ЧЕРНІВЦІОБЛЕНЕРГО»   (найменування суб’єкта господарювання) має ліцензію на провадження господарської діяльності надання послуг з розподілу електричної енергії.

З огляду на зазначене послуги з розподілу Вижницька ОТГ (найменування замовника) електричної енергії можуть бути надані виключно АТ «ЧЕРНІВЦІОБЛЕНЕРГО»   (найменування суб’єкта господарювання) у зв’язку з відсутністю конкуренції з технічних причин. Документи, що підтверджують наявність умов застосування винятку, передбаченого абзацом 4 підпункту 5 пункту 13 Особливостей, а саме — відсутність конкуренції з технічних причин: як суб’єкта природної монополії замовник ухвалив рішення про придбання послуг з розподілу електричної енергії шляхом укладення прямого договору згідно з абзацом 4 підпункту 5 пункту 13 Особливостей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь