Вижницька міська громада
Чернівецька область, Вижницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Будь зі мною!

Дата: 11.04.2024 11:03
Кількість переглядів: 27

Ми нечасто замислюємося про долю дітей з інтернатів: зазвичай ці діти зовсім не пристосовані до самостійного життя, вони не вміють готувати їжу, робити покупки й розпоряджатися грошима. Вони не знають, ким хочуть стати, а якщо й знають, поняття не мають, як цього досягти. Вони просто не мають людини, якій могли б довіритися, висловити наболіле або почути пораду. Як показує статистика, виходячи з інтернату, 90% дітей не готові до самостійного життя: 50% з них здійснюють протиправні вчинки, 20% стають бездомними, 15% здійснюють спробу самогубства і лише 1% отримує вищу освіту.

Саме тому в Україні створили інститут наставництва.

Під наставництвом розуміється добровільна безоплатна діяльність наставника з надання дитині, яка проживає у закладі, індивідуальної підтримки та допомоги, насамперед у підготовці до самостійного життя. Мінімальні зобов'язання, які бере на себе наставник – це відвідувати дитину раз на тиждень протягом години впродовж року.   За законом, наставником може бути більшість дієздатних осіб віком від 18 років. Винятки  прописані в статті 212 Сімейного кодексу.

Наставника може мати дитина віком від 0 до 18 років, яка проживає у закладах інституційного догляду, незалежно від того, має вона офіційний статус сироти чи ні (згідно зі статистикою, його мають лише 10% вихованців). Та за словами психологів, маленькі діти погано розуміють такий формат відносин. Вони сподіваються, що наставники їх всиновлять, якщо, наприклад, вони добре поводитимуться, й дуже засмучуються, коли цього не відбувається. Тому наставництво насамперед орієнтовано на дітей середнього і старшого шкільного віку.

Наставник – це авторитетний товариш, який може вислухати, дати пораду, зацікавити, бути прикладом. Наставник може допомагати дитині в кількох напрямках. Можна разом виконувати домашнє завдання чи соціалізувати підопічного: навчити правильних моделей поведінки, комунікації з оточуючими. Також наставники допомагають формувати нові навички – навчають готувати їжу, робити покупки, розподіляти гроші. Ще один важливий напрямок наставництва – профорієнтація підлітка. Наставник допомагає визначитися з майбутньою професією, обрати відповідний ВНЗ, знайомить із процесом пошуку роботи.

Ну що, готовий стати наставником? Це реальна можливість змінити на краще відразу два життя!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь