Вижницька міська громада
Чернівецька область, Вижницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Новий закон про мобілізацію в Україні: основні зміни та кого вони стосуються

Дата: 08.05.2024 10:57
Кількість переглядів: 158

Мобілізація в Україні військовозобов'язаних від 18 до 60 років триває. Закон про мобілізацію, який був підписаний президентом 16 квітня і передбачає низку змін, набуде законної сили 18 травня. Детальніше про основні зміни:

Мобілізація з 25 років
Новий закон про мобілізацію 2024 передбачає зниження призовного віку з 27 до 25 років. Але це правило вже працює - 2 квітня 2024 року президент України підписав інший закон №3127-IX, який був ухвалений Верховною Радою в червні минулого року. Набрав чинності цей документ 4 квітня 2024 року.

До цього українці віком від 18 до 27 років вважалися призовниками і могли піти служити тільки добровільно, а мобілізувати їх могли лише з 27 років. Тепер же мобілізувати можуть і тих, кому виповнилося 25 - їх переводять із категорії призовників на облік військовозобов'язаних.

Скасування статусу "обмежено придатний"
У новому законі про мобілізацію немає такого поняття як "обмежено придатний до військової служби" - будуть тільки придатні та непридатні. Але це правило теж уже працює - 4 травня набув чинності закон №3621-IX про права військових на соціальний захист. Згідно з ним статус обмежено придатний до військової служби скасовують, і всі, кого раніше визнали обмежено придатним, повинні будуть пройти повторну ВЛК (медкомісію) протягом 9 місяців. Зокрема це стосується чоловіків призовного віку, які отримали інвалідність II або III групи після 24 лютого 2022 року - окрім військових.

Як змінюється військовий облік
Одна з основних змін, прописаних у новому законі - це облік військовозобов'язаних. Після того, як закон набуде чинності, всі військовозобов'язані протягом 60 днів зобов'язані уточнити свої дані в ТЦК, ЦНАП або ж в електронному кабінеті призовника (на вибір).

Також, поки діє воєнний стан у країні, всі чоловіки від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-облікові документи і пред'являти їх, якщо цього вимагатимуть співробітники ТЦК, поліція, а також під час перетину кордону.

Ухилення від призову - які будуть покарання
У разі, якщо протягом 60 днів військовозобов'язаний не уточнює свої дані, новий закон про мобілізацію передбачає нові санкції:

обмеження на керування автомобілем - ТЦК зможе звертатися до суду з таким клопотанням, а суд протягом 30 днів ухвалює рішення;
обмеження на консульські послуги для військовозобов'язаних за кордоном - без уточнення даних такі послуги не надаватимуться.
Також істотно зростуть штрафи для ухильників.

Скасування строкової служби - що замість неї
Строкову службу в Україні скасовано. Замість неї запроваджується базова військова підготовка, зокрема, у вишах. Ця підготовка триватиме до трьох місяців під час воєнного стану, і до п'яти - у мирний час.

З 1 вересня 2025 року всі студенти зобов'язані будуть проходити таку військову підготовку, але ті, хто пройшли її, не можуть бути мобілізовані, поки не досягнуть 25 років. 

В ухваленому законі №3621-IX також передбачено, що військові зможуть брати одноразову відпустку в разі народження дитини та перебувати 12 місяців на безперервному лікуванні за кордоном (раніше вони мали кожні 4 місяці проходити в Україні медкомісію).

У цьому ж документі встановлено норму про виплату щонайменше 15 млн гривень компенсації сім'ї загиблого військовослужбовця - це ж передбачає і новий закон про мобілізацію.

Детальніше:

Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку"

Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь