Вижницька міська громада
Чернівецька область, Вижницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація щодо механізму надання реабілітаційних послуг дітям з інвалідністю

Дата: 28.05.2024 12:26
Кількість переглядів: 84

☝️На Буковині діє механізм надання реабілітаційних послуг дітям з інвалідністю за рахунок коштів державного бюджету. Цей порядок регламентується постановою Кабінету Міністрів України №309 від 2019 року. Про це під час брифінгу розповіла директорка Департаменту соціального захисту населення Ольга Ходоба.

✅Головним розпорядником бюджетних асигнувань, передбачених на ці цілі, є Міністерство соціальної політики. А безпосередніми розпорядниками коштів нижчого рівня визначено Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю, а також органи соцзахисту населення на обласному, районному та міському рівнях.

💰Кошти спрямовуються виключно на відшкодування витрат реабілітаційних установ, які мають відповідну ліцензію на медичну практику, за надання ними послуг дітям з інвалідністю згідно з індивідуальними програмами реабілітації.
‼️Для того, щоб забезпечити дитину реабілітаційними послугами за бюджетні кошти, один з батьків або законний представник має подати заяву до виконавчого органу сільської, селищної чи міської ради за місцем реєстрації або фактичного проживання дитини. До заяви додаються копії таких документів:
• паспорта одного з батьків або законного представника дитини;
• свідоцтва про народження чи паспорта дитини;
• індивідуальної програми реабілітації дитини;
• виписки з медичної карти амбулаторного/стаціонарного хворого за формою МОЗ;
• ідентифікаційного коду дитини.
• для дітей-сиріт чи позбавлених батьківського піклування - документа, що підтверджує цей статус.

💻На підставі зазначених документів місцевий орган ради формує електронну справу та направляє її через інформаційні системи до відповідного управління соцзахисту населення райдержадміністрації.

🗓️Днем звернення вважається дата реєстрації заяви разом із необхідними документами в спеціальному журналі. Від цієї дати визначається черговість направлення дитини на реабілітацію.

👥Після надходження документів фахівці структурних підрозділів соцзахисту:
• Перевіряють наявність усіх необхідних документів та правильність їх оформлення.
• Ведуть облік дітей, які в порядку черговості направлятимуться на реабілітацію.
• Ознайомлюють батьків з переліком реабілітаційних установ.
• Надсилають запит до обраної батьками реабустанови для підтвердження готовності укласти договір, а також узгодження строків та вартості послуг.
• Вносять необхідні відомості до Центральної бази інвалідів (ЦБІ).

👶Першочергово реабілітаційними послугами забезпечуються діти, які з певних причин, зокрема браку коштів чи хвороби, не були забезпечені ними у попередньому бюджетному році.

🤝Після всіх узгоджень управління соцзахисту укладає двосторонній договір з реабілітаційною установою, обраною батьками дитини. Якщо ж обрана установа надасть обґрунтовану відмову, батьки можуть обрати іншу.

🧒Важливо, що вартість реабілітаційних послуг визначається індивідуально для кожної дитини відповідно до її програми реабілітації. Однак, постановою КМУ визначено її граничні розміри.

📌Зокрема, якщо у дитини за програмою встановлено інвалідність І та ІІ ступенів, сумарна вартість послуг не може перевищувати 16 тисяч гривень на рік. Для дітей з ІІІ ступенем інвалідності гранична вартість становить 25 тисяч гривень.

ℹ️У випадку, коли дитина має інвалідність та водночас статус дитини-сироти або позбавленої батьківського піклування, граничні суми збільшуються на 50% для кожного ступеня інвалідності.

💳Згідно з порядком, реабілітаційні послуги в межах їх граничної вартості можуть надаватися одній дитині декілька разів протягом бюджетного року за медичними показаннями. При цьому безпосередньо на реабілітацію має спрямовуватись не менше 60% граничної суми. Решта коштів може бути використана на харчування та проживання дитини і супроводжуючої особи.

📃Після завершення реабілітації установа надає батькам пакет документів про надані послуги та вносить відповідні відомості до ЦБІ. На підставі актів виконаних робіт органи соцзахисту в безготівковій формі відшкодовують реабустанові вартість послуг у межах граничної суми, або їх фактичну вартість, якщо вона є меншою.

📍Варто відзначити, що на 2024 рік із державного бюджету на забезпечення дітей Чернівецької області реабілітаційними послугами за постановою №309 виділено 7 млн 893 тис. гривень.

☑️Отже, у регіоні напрацьовано ефективний механізм використання бюджетних коштів для надання реабілітаційної допомоги дітям з інвалідністю. Така система дозволяє відновлювати здоров'я маленьких буковинців через мережу професійних реабілітаційних закладів за кошти держави.

Департамент соціального захисту населення Чернівецької ОДА



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь